Недригайлівський ліцей Недригайлівської селищної ради

Як вийти з депресії?

Почнемо з того, що депресія – це хворобливий стан, що характеризується негативним емоційним фоном і загальною пасивністю поведінки. Суб’єктивно людина в цьому стані переживає важкі, болісні переживання і емоції – пригніченість, тугу, відчай.

Різко знижені потягу, вольова активність, самооцінка. Характерно почуття провини за події минулого і відчуття безпорадності, безперспективності перед обличчям життєвих труднощів. Також при депресії спостерігаються зміни поведінки, такі як: сповільненість, безініціатівность, швидка втомлюваність, що призводить до різкого падіння продуктивності. Часто в стані депресії людини відвідують думки про самогубство.

Це не просто тривалий поганий настрій і лінь. Проте досить часто люди вдаються до цього слова, щоб виправдати свою пасивність, небажання що-небудь робити, змінювати своє життя. Іноді пасивність і відсутність сил дійсно пов’язані з накопиченої втомою і тоді це називається “синдромом хронічної втоми”. Так що, якщо ви виявили у себе деякі з цих симптомів, не варто відразу наклеювати на себе діагноз “депресії”.

Депресія погана і небезпечна тим, що настає поступово і непомітно для людини – це по-перше . По-друге – це прогресуюче захворювання, швидко переходить у хронічний стан. А хронічні стани, як відомо, можна тільки підтримувати на такому оптимальному рівні, щоб не відбувалося погіршення. На жаль, при цьому практично неможливо уникнути загострень, які виникають відразу ж, як тільки людина стикається з труднощами, перешкодами, які вимагають дієвих зусиль, зібраної волі та завзяття. Ефективно лікуються лише гострі стани. Депресія не проходить сама собою, і визначити її досить складно. Головне – вчасно звернутися за допомогою до фахівця, але:

Куди, як правило, звертається людина, коли зазнає занепаду сил, зниження працездатності, гнітюче стан, сексуальне безсилля, душевні муки і т. д.? Правильно, до лікаря. Дії лікаря теж заздалегідь відомі. Він випише Вам транквілізатори або антидепресанти. Перші пригнічують психічну активність, волю, бажання, сприйняття, викликають рівне стан “все по фігу” і бажання спати. Другі вимагають тривалого прийому і, дійсно, вирівнюють настрій. На перший погляд все просто – випив таблетку і “увійшов в норму”. Однак людини тут очікують неприємні сюрпризи: від таблеток потім страшно відмовлятися – раптом усе повернеться?

І як медик, і як психолог я знаю, що ліки іноді необхідні, але далеко не завжди. І бажано виходити з інтересів свого здоров’я. Медикаменти – найпростіший і найменш ефективний спосіб совладанія з хворобою. Є інший шлях. Необхідно розібратися в ситуації і проаналізувати причину виникнення хворобливого стану. Ви завжди встигнете вдатися до допомоги таблеток і прийти в стан “зомбі”. Важливо тільки пам’ятати – звідти немає дороги назад.

Отже, причина. Яка вона? Розлучення з коханою людиною, смерть близького, невдачі в бізнесі, нерозуміння Ваших устремлінь, образа і образа, самотність, невміння спілкуватися, відсутність сенсу життя, страхи? Або ж стан виникло з нічого?

Якщо причина пов’язана з почуттями, не поспішайте пити ліки, горілку і бігти до психіатра. Усвідомлення причини – це вже половина справи. Почніть з психолога. Він допоможе розібратися і з причинами, і з почуттями, і з подальшими кроками. Він не буде давати Вам поради. Ви самі зрозумієте, що потрібно робити, коли позбудетеся від важких відчуттів, тому що в результаті емоційної розрядки включається Пошукова система мозку.

У нас тому так повільно приживається психологічна допомога, що наш менталітет припускає спілкування один з одним, “перемивання” ситуацій і “кісток” ворогам. Все це дуже добре, але друзі, з якими Ви ділитеся, теж можуть впасти до тями і дати хибні поради. При такому спілкуванні порушується Ваша безпека, так як людина може розповісти про це комусь ще, нехотя або спеціально нашкодити, ; влізти в Ваші стосунки з кращих спонукань, словом, порушити Ваші права і територію.

Психолог же – особа незацікавленої і тому зможе об’єктивно оцінити ситуацію. Він пов’язаний правилами професійної етики, а отже, гарантує Вам безпеку і анонімність, конфіденційність та професіоналізм. Завдання психолога – не критикувати Вас, не оцінювати, не відмовляти, не наполягати на своїй точці зору. Він не буде шантажувати дружбою і маніпулювати. Психолог допоможе Вам виробити стратегію поведінки у відповідності з Вашими інтересами, потребами і бажаннями, з урахуванням Ваших можливостей, особливостей, ресурсів.

Як ми вже говорили раніше, часто причиною тяжкого стану буває власну бездіяльність, але коли людина цього не знає, то починає оцінювати себе як невдаху, нікчемного людини. Самооцінка знижується до такого ступеня, що будь-які дії здаються безглуздими, і він ще більше входить у “штопор”. Чи можуть допомогти в такому стані ліки? Звичайно, ні. У подібній ситуації може допомогти тільки особистісна робота через консультації з психологом, участь у різних тренінгах особистісного зростання, психосоматичних тренінгах, тому що необхідно подивитися на себе і своє життя як на головну цінність. Подивитись об’єктивно, розібрати і визначити свої сильні і слабкі сторони. Це потрібно для того, щоб сильні сторони використовувати в житті для поліпшення її якості, а слабкі розвивати. Потрібно розібратися, чи дійсно Ви доклали всіх можливих зусиль для досягнення мети (або поліпшення та збереження відносин) або ж здалися завчасно.

А може, Ви займалися не своєю справою? Може, Ваші бажання і Ваші здібності відносяться до іншій сфері діяльності? Може, це було не Ваше бажання, а бажання батьків або стереотип престижної діяльності? Може, ті відносини, які Ви оплакує, вже віджили себе, принесли Вам необхідний досвід і закінчилися? Скажіть їм спасибі і йдіть далі, але тільки після того, як закінчиться горе, пов’язане з втратою.

Що б не відбувалося, пам’ятайте, що Ви головний Господар свого життя, тому що саме Ви робите вибір з усіх можливих варіантів, Ви вирішуєте бути щасливим або нещасним; бути успішним, багатим і здоровим або жити малоцікаво, нудно, болючим і бідною людиною. Ви можете вибрати “зомбовані” стан, а можете – відповідальність за своє життя і здоров’я. Успішність і радість не може бути пов’язана з хімічними субстанціями, вона залежить від вміння відпочивати і працювати, радіти і сумувати, від Ваших дій і роботи душі, від прагнення до гармонії у всьому. Не впадайте у відчай, а переборювати тяжкий стан заради себе, заради високої якості свого життя, дійте активніше за все, коли особливо важко. І тоді у Вашому житті не залишиться місця ліків, лікарням та лікарям.