Недригайлівський ліцей Недригайлівської селищної ради

Як не стати жертвою булінгу

Школа – це, у деякій мірі, модель суспільства. Дитина змалечку має рости з розумінням того, що у світі  живуть різні люди, а наші відмінності – це не вади. У дитини має сформулюватися чітке розуміння, що вона самодостатня особистість, яка може долати різні перешкоди та проблеми.

 

Як попередити моральний тиск на дитину

Ознаки насильства над дитиною:

  • пригнічений настрій
  • небажання йти  до школи
  • небажання вчити, якийсь конкретний предмет
  • тривожність
  • агресивність
  • поганий сон та апетит
  • депресивність

     У більшості випадків діти не хочуть розповідати, що відбувається. Чим менша дитина – тим менше ймовірність, що вона щось розкаже. У таких випадках доведеться випитувати про те, що відбувається. Варто звертати увагу із яким настроєм дитина прокидається,, з яким йде до школи та з яким повертається.

     Коли діти вже старші, то вони можуть уже щось розповідати, жалітися. Однак це у тому випадку, якщо між дитиною та батьками довірливі стосунки.

     Батьки точно не можуть залишатися осторонь. Під час усього процесу навчання, діти мають право на захист від приниження честі та гідності.

     Потрібно активно діяти та захищати права своєї дитини, із цим не можна зволікати. Як превентивний захід, ви повинні спробувати поспілкуватись із однолітками, їх батьками, вчителями і адміністрацією школи аби вирішити конфліктні ситуації. По-друге, не буде зайвим звернутись до дитячого психолога.

Як дитина має реагувати на булінг

     Батькам варто з дитиною обговорити всі можливі сценарії цькування.  Як правило вони повторюються: це обзивання, пошкодження речей, загрози та фізичне насилля.

     Дитина має діяти несподівано, аби збити з пантелику нападника.

     На образи потрібно відповідати спокійно, без лайки.

     Якщо дійшло до крайньої міри – фізичного насилля, то варто тікати або голосно кричати.    

     Пам’ятайте, дитина має з малечку розуміти, що конфлікти повинні вирішуватися дипломатично. Тому ви також маєте показувати  приклад.

Як налагодити стосунки з підлітком

     Якщо ж ви не цікавилися дитиною, то у підлітковому віці налагодити контакт буде не просто.

     Варто провести чітку лінію між дитиною і підлітком. Батьки повинні зрозуміти, що з підлітком не варто навіть намагатися застосовувати застарілу модель поведінки. Адже саме через це виникає найбільше конфліктів.

     Якщо для дитини " Йди робити уроки "– нормальне звернення, то підліток його буде приймати, як наказ. Тому батькам, у першу чергу, варто почати з себе.

     Підліток – це ще не доросла людина, але вже й не дитина. Тому їм варто говорити: "Чи не хочеш ти прибрати у кімнаті? Чи не хочеш піти зробити уроки?"

     Також батьки мають у будь-якій ситуації залишатися на стороні підлітка, а, не скажімо, школи. Якщо дорослі стають на бік школи, то дитина це сприймає як зраду.

Як виховати сильну особистість

     Дитина має вміти захищати себе і від морального, і від фізичного тиску.

       Необхідно працювати над самооцінкою дитини.

     Дитина може сама себе захистити якщо в неї все нормально із самооцінкою. Тому варто відправити її до психолога, де допоможуть позбавитися клейма жертви та навчать проявляти активні дії у зовнішньому світі.

     Жертвами стають ті, хто на загальному фоні виглядають слабкими або невпевненими в собі. Якщо дитина буде впевнена в собі, то вона сама собі дасть раду і зможе відстоювати свої інтереси.

     Також варто виховувати у дитині самодостатність та впевненість у своїх силах. Дозвольте своєму чаду обрати захоплення різних напрямків: мистецтво, наука, спорт. Проте точно не потрібно насильно змушувати щось робити. Якщо якийсь вид спорту не подобається, нехай спробує інші. Різносторонній розвиток, участь та перемоги на різних конкурсах допоможуть сформувати у дитині якості успішної людини.