Недригайлівський ліцей Недригайлівської селищної ради

Кібергрумінг

Кібергрумінг (cyber grooming) – це коли інша людина, часто доросла, представляється ровесникою_цею для дитини чи підлітка_и у соцмережах, будує з нею емоційний зв‘язок для подальшого сексуального насильства, виманювання інтимних фотографій, шантажу й маніпуляцій.

Що варто пояснити дитині, аби застерегти її від грумінгу? Розкажіть про існування такої проблеми та поясніть, що наступні фактори підвищують її ризик потрапити у таку ситуацію.

Не варто робити у Інтернеті:

Постити персональні деталі, як от повне ім‘я, адреса проживання чи школи у соціальних мережах без налаштування обмежень («Для друзів» чи «Тільки для мене»);

Приймати запит у друзів від людей, яких ти насправді не знаєш у реальному житті;

Відповідати користувачам анонімних веб-сайтів або додатків;

Відвідувати сайти, які розроблені для аудиторії 18+, як от додатки для побачень, спеціальні онлайн чати чи ігри для дорослих;

Постити «сексі» фотографії та підписи до них або використовувати пестливі нікнейми (так, однолітки можуть сприймати це як зрілість або крутість, але це може привернути увагу небезпечних людей).

Як розпізнати, що дитина, ймовірно, потрапила до ситуації кібергрумінгу? Існують такі ознаки:

Дитина почала приховувати від вас деталі щодо її онлайн-активності;

Дитина проводить більше часу онлайн, ніж зазвичай;

Дитина отримує незвичайні подарунки або повідомлення від людини, яку ви не знаєте;

Дитину попросили зберігати секрет про те, що відбувається, від батьків або інших дорослих;

Дитину запитують про можливість реальної зустрічі з незнайомою людиною з вебмережі;

Дитина висловлює занепокоєність речами сексуального характеру, які не властиві її віку.

У той самий час, як деякі з цих сигналів можуть бути видимі, це також важливо пам‘ятати, що деякі діти, залучені до кібергрумінгу, можуть не показувати жодних тривожних ознак взагалі.

Ваша довіра та теплий контакт з дитиною – це найміцніша запорука вчасно запобігти такій травматичній ситуації або дізнатись про неї, поки це не призвело до серйозної шкоди для дитини.

Звертайтесь на Національну гарячу лінію для дітей та молоді, якщо ви турбуєтесь про активність вашої дитини у соцмережах. 24/7 безпечно та анонімно ми підтримаємо вас консультацією.

Інстаграм @childhotline_ua;

Телеграм: @CHL116111;

116111;

0-800-500-225