Недригайлівський ліцей Недригайлівської селищної ради

Що робити, якщо ви підозрюєте вчинення насильства над дитиною?

Що робити, якщо ви підозрюєте вчинення насильства над дитиною?

Вчителі, вихователі, інші близькі до дитини люди можуть помітити насильство, але часто навіть не знають, куди і як звертатися за допомогою.

Якщо Ви вихователь/вчитель/близька дитині особа, і Ви підозрюєте, що дитина потерпає від сексуального насильства, Ваша послідовність дій така:

  • Поспілкуватись з дитиною, спробувати обережно дізнатися, що трапилося (заздалегідь рекомендуємо проконсультуватись з компетентним у таких справах психологом, або ж зі шкільним психологом).
  • Якщо у Вас не виникає підозри щодо здійснення насильства батьками (а насильство здійснює хтось з родичів чи близьких до дитини осіб), повідомте батьків і обов’язково проконтролюйте, що батьки вжили всіх необхідних заходів, щоб припинити насильство.
  • У разі, коли сексуальне насильство над дитиною, на вашу думку, здійснюється батьками, зверніться до поліції (Вашого територіального округу) з заявою про кримінальне правопорушення. Працівники поліції зобов’язані зареєструвати Ваше звернення та видати Вам спеціальний талон, що засвідчує одержання відповідної інформації від Вас.
  • Також зверніться до Служби у справах дітей вашого району та повідомте заявою про Ваші підозри. Відповідно до Вашого звернення уповноважений працівник разом з представниками поліції зобов’язані здійснити виїзд та провести бесіду з підозрюваною особою. У разі виявлення загрози для дитини у зв’язку з її проживанням разом із кривдником, дитину тимчасово вилучають з родини.

Пам’ятайте: дитина ніколи не винна в тому, що відбувається з нею (на відміну від дорослого), а відтак лише Ви – єдині, хто може допомогти.